Ruoka ja juoma

Ruoka ja juoma

ovat asioita, jotka jakavat mielipiteitä. Niistä on yhtä monta makua ja mieltymystä, kun on suutakin. Lisäksi on vielä lukuisia erikoisruokavalioita, osa terveyssyistä ja osa muista syistä. Siksi on äärimmäisen vaikeaa kirjoittaa kattavaa esitystä Manchesterin kulinaarisista nautinnoista. Ongelmana tai rikkautena on nopeat muutokset ruokatrendeissä tai ruokapaikkojen ja pubien uudistuminen. Paikkoja avataan ja suljetaan nopeammin kun Suomesta käsin voi perässä pysyä.

Varmaan kaikilla kansainvälisillä pikaruoka- ja kahvilaketjuilla on omat liikkeensä myös Manchesterissä, joten niistä on siis turha kertoa sen enempää, vaan futismatkailija löytää omansa kunkin ketjun kotisivuilta.

Perinteistä englantilaista keittiötä on usein aliarvostettu, ja aivan suotta. Toki monet voimakkaat mausteet puuttuvat perinteisistä ruokalajeista. Makumaailma on hyvin lähellä pohjoismaista, johtuen yksinkertaisesti sääolosuhteista.  Nehän muistuttavat Pohjolan ilmastoa enemmän kuin välimerellistä ilmastoa. Niinpä käytettävät raaka-aineet ruoanlaittoon on pitkälti samat kuin meillä.

Tyypillistä englantilaista ruokaa on erilaiset padat, paistit ja piirakat. Varsinkin piirakoita on monen laisia: voitaikinan sisälle on leivottu erilaisia lihoja, sisäelimiä tai kasviksia. Lampaanlihalla täytetyt piiraat ovat todella kokeilemisen arvoisia. Joidenkin mielestä perinteinen englantilainen aamiainen on päivän pääateria. Se ei tosiaankaan ole kevyt lähtö päivään, vaan kaikkea muuta: makkaroita, munia monella tavalla laitettuna, uppopaistettuja ja grillattuja tomaatteja ja herkkusieniä yms.

Fish and chips on legenda, jota ilman ei voi tehdä reissua Englantiin. Tätä herkkua myydään perinteisissä pikaruokapaikoissa ja lähes kaikissa pubeissa sekä ravintoloissa. F&C:iä saa myös kahdesta pikaruokapaikasta Etihad-stadionin läheltä.
Kannattaa myös kokeilla pubien omassa keittiössä valmistettuja kolmioleipiä.

Perinteinen kello viiden tee on katoavaa perinnettä. Hyvää ja rauhassa haudutettu teetä tarjotaan vain harvoissa paikoissa. Iltapäiväteetä ja -kahvia saa monista paikoista. Niiden kanssa kannattaa kokeilla mm. skonsseja, meidän laskiaispullia muistuttavia leivonnaisia.

Yksi tiivis ravintola- ja pubikeskittymä on Northern Quarter. Se on ydinkeskustan kaupunginosa, jossa on Poliisimuseon lisäksi loputon määrä kauppoja, ravintoloita, pubeja ja menomestoja.
Täältä löytyy monet legendaariset pubit kuten Crown & Anchor, The Milestone, The English Lounge tai vaikkapa Matt & Phreds Jazz Club.
Aivan erikoisen maininnan vaatii alueen kaksi pubia. Port Street Beer House,  jos englantilaisissa pubeissa on melko laaja olutvalikoima, niin tässä paikassa se on uskomaton. Toinen aivan erityinen paikka meidän Cityzenien sydämissä on pub nimeltään Mother Macs. Pieni pubi nuhjuisella pikku Back Piccadilly kadulla. Jostain syystä tästä paikasta on tullut pohjoismaisten City-fanien kohtaamispaikka. Jokaisena  kotipeliviikonloppuna pubi on väärällään norjalaisia, ruotsalaisia ja suomalaisia City-faneja.
Northern Quarter alueelta kannattaa etsiä perinteistä englantilaista sunnuntaipäivän ruokaa Sunday Roasti:a. Ruokaperinnettä, josta joka paikalla on oma versionsa.

Englannin pitkän siirtomaahistorian ja sitä seuranneen brittiläisen kansainyhteisön peruina on todella laaja kirjo eri ruokakulttuureja ympäri maailmaa. Niin kiinalaiset, intialaiset kuin jamaikalaiset maut ovat kotiutuneet maahan jo vuosikymmeniä ennen kuin ne tulivat tutuiksi meille Suomessa.  Curryä tai Chicken Tikka Masalaa voi pitää jo englantilaisena perinneruokana. Näihin ja moniin muihin ruokiin törmää ympäri kaupunkia, mutta on pari osaa Manchesterissä, joissa eri tyylisiä keittiöitä on suorastaan runsaasti. The Curry Mile on kutsumanimi pätkälle Wilmslow Road:lle, joka kulkee läpi Rusholma nimisen kaupunginosan. Tämä maili alkaa vähän yliopistosta eteenpäin keskustasta ja sieltä löytyy lähes loputon määrä ravintoloita Lähi-idästä, Intiasta tai muualta Aasiasta. Jos Wilmslow Rd 100 kohdalta käännytään oikealle, tielle nimeltä  Claremont Road, päässee noin kymmenessä minuutissa kävelemään Maine Roadille tai Kippax Streetille.

Aivan Manchesterin keskustassa Portland Streetin ja Cooper Streetin välissä sijaitsee Chinatown.  Se on muutaman korttelin kokoinen alue, jossa helposti voi unohtaa olevansa Englannissa. Tällä alueella ja sen ravintoloilla on pitkät perinteet. Ensimmäinen kiinalainen ravintola on avattu jo 1948.  Seurakseen se on saanut kymmeniä Kaakkois-Aasialaisia paikkoja Japanista, Thaimaasta, Nepalista ja Vietnamista.   Chinatownissa on lisäksi tukku aasialaisia kauppoja, supermarketteja ja leipomoita.

Panimoja ja olutmaisteloita

Varsinkin Keski- Euroopassa hyvin suositut panimokierrokset ja oluttastingit yleistyvät myös Manchesterissa. Alueella on monia isompia ja pienempiä panimoja runsaasti, mutta yleisölle ne ovat avanneet ovensa varsin niukasti. Toki jokunen kierros ja pubtasting löytyy. Mancester Brewery Tours tarjoaa useammankin vaihtoehdon tutustua kaupungin oluttarjontaan.  Käsityöoluiden ja muuhun ns. craftbeer tarjontaa voi tutustua Craft Beer Tour Manchesterin tapahtumissa

Tässä oli vaan pintaraapaisu kaupungin pubeista ja baareista https://whatpub.com/ sivustolta löytyy lähes loputon määrä lisää.