Mitä tehdä?

Museot

Jokaisen jalkapallomatkailijan pakollinen kohde on  National Football Museum, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Monessa kerroksessa olevissa näyttelytiloissa vierähtää helposti useampi tunti.
Perusnäyttelyn lisäksi esillä on vaihtuvia teemanäyttelyitä, joista saa hyödyllistä tietoa lajin historiasta. Tämä kohde on ilmainen, toki pienen avustuksen voi maksaa halunsa mukaan.

City:n oma museo ja näyttely Etihad Stadionin vaiheista sisältyy opastettuun  stadionkierrokseen, joka varmasti kuuluu jokaisen vaaleansinisen Manchesterin matkaan. Kierrokset ovat maksullisia mutta rahoille saa varmasti vastinetta. Kierroksella pääse kurkkaamaan tiloihin, joihin muuten perusfanilla ei ole asiaa; pukuhuoneet, pressihuone sekä VIP-aitiot. Kierroksista löytyy lisätietoja seuran sivuilta.

Imperial War Museum North on mielenkiintoinen tutustumiskohde. Museo sijaitsee Trafford Park nimisellä alueella 20 minuutin ratikkamatkan päässä ydinkeskustasta. Museo keskittyy pitkälti toisen maailmansodan historiaan mutta muutakin nähtävää löytyy ja kohde on ilmainen. Paikalle pääsee näppärästi Mertolink-ratikoilla, jotka pysähtyvät MediaCityUK pysäkillä. Museon vieressä sijaitsee kuuluisat ITV:n tv-studiot sekä Trafford Center ostoskeskus ja Old Trafford.

Manchesterin kaupungin museo Mancheter Museum sijaitsee Oxford Roadilla yliopiston yhteydessä. Museo ja sitä ympäröivä alue on mukava tutustumiskohde. Kiitos egyptologi William Matthew Flinders Petrie.  Museossa on yksi Euroopan parhaista Egyptin ja Lähi-idän näyttelyistä.  Alueella on paljon muutakin kiinnostavaa kuten esim. RNCM (Royal Nothern Collage of Music), joka vastaa omaa Sibelius- akatemiaamme.  RNCM:ssä järjestetään runsaasti klassisen musiikin konsertteja.

Shoppaillen

Jos matkakassaansa haluaa keventää kaupungin keskustassa, niin oikea paikka on Market Street. Tältä lyhyeltä kadunpätkältä ja sen poikkikaduilta löytyy houkutuksia moneen lähtöön.
Halpojen hintojen Primarkista hintaviin merkkiliikkeisiin. Kaiken kruunaa muutaman Forumin kokoinen Arndale. Ostoskeskus josta löytyy reilusti 200 kauppaa, kahvilaa ja ruokapaikkaa
kolmessa kerroksessa.

Niille matkailijoille, jotka kaipaavat muutakin kuin Arndalen tapaista kansainvälisten merkkien täyttämiä ostareita löytyy vaihtoehtoja. Yksi parhaista on Affecks House; kokonainen iso talo täynnä erilaisia pienempiä putiikkeja ja palveluja. Talosta löytyy erikoisliikkeitä tatuoinnista vegaaniravintolaan ja Pokemon-korteista levykauppaan, jotka alkavat nykyään olemaan katoavaa kansanperinnettä. Affecks löytyy osoitteesta 52 Church Street, Northern Quarter.

Englantia harvoin pidetään viinimaana, mutta käsitykset muuttuvat, jos matkailija kohde on Salut Wines. Esillä on laaja valikoima viinejä, joko paikalla nautittaviksi tai kaupasta mukaan ostettavaksi. Myös Englantilaisista viineistä ja kuohuviineistä on esillä laaja valikoima. Salut Wines:n ympäristö on jo sinänsä nähtävyys. Liike sijaitsee aivan mahtavan keskuskirjaston ja kaupungintalon läheisyydessä osoitteessa 11 Cooper Street.

Jos keskusta alkaa kyllästyttää, ja vielä on haluja shoppailla, niin hyvä vaihtoehto on Trafford Centre.  Ostoskeskus, jossa käyntiin kannattaa varata aikaa. Liikkeet eivät ihan heti lopu, ja syötävää sekä juotavaa löytyy lähes joka lähtöön. Jos jalkoja alkaa väsyttää, paikalta löytyy mm. elokuvateatteri.  Trafford Centre sijaitsee suhteellisen kaukana keskustasta, eli sinne kannattaa lähteä bussilla. Piccadilly Gardensilta sinne kulkee ainakin bussit 20 ja X50.  Samalla reissulla voi tutustua merten salaisuuksiin Sea Life Manchesterissä tai vierailla EventCityUK:ssa, jossa järjestetään vaihtelevia tapahtumia asuntomessuista sirkukseen.

Vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä  Trafford Centrestä löytyy Manchesterin Legoland , josta löytyy ainakin LegoShop ja aiheeseen sopiva kahvila. Täällä on myös tapahtumia,  joissa teemat vaihtuvat Lego-uutuuksien tai ajankohdan mukaan

The Lowry on vuonna 2000 avattu kulttuurin monitoimikeskus, jossa järjestetään pitkin vuotta näyttelyitä ja taidetyöpajoja. Siellä esitetään myös musikaaleja sekä konsertteja. Osana The Lowrya on  Pier Eight ravintola, joka palvelee lähinnä tapahtumien yhteydessä. The Lowry sijaitsee Salfordin kaupungissa näyttävällä paikalla hyvin lähellä  Imperial War Museun North:a. Parhaiten sinne pääsee Metrolink- ratikoilla.

Kummituskävelyt

Jos ei ole kovin herkkähermoinen ja kauhuleffat kiinnostaa, kannattaa ottaa osaa legendaariseen Flecky Bennett`s Ghost Walk:iin. Tällä kiertokäynnillä tutustutaan Manchesterin kauhujen ja pimeyden puoliin. Erillisiä kauhukävelyjä järjestetään myös muissa osissa Suur-Manchesteria sekä eri juhlapäiviin ym. liittyviä teemakävelyjä. Kannattaa siis tutustua etukäteen Fleckyn tarjontaan.

Teatterit, oopperat ja elokuvat ovat osaltaan esitelty toisaalla näillä sivuilla, mutta tässä vielä pari vinkkiä.  The Printworks, aivan jalkapallomuseon vieressä, on elokuvateatterien sekä ruoka- ja juomapaikkojen keskittymä.  Keskustan tuntumassa on Home kulttuurikeskittymä, josta löytyy useampi elokuvasali ja teatteri. Home:ssa on myös kirjakauppa ja tietysti useampikin ruoka- ja juomapaikka. Täällä järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja työpajoja, joiden ohjelmat kannattaa tarkistaa paikan sivuilta.

Kanavaristeilyt

Joet ja kanavat ovat näkyvä osa kaupunkia. Ne halkovat Manchesteria useasta paikasta. Suurin kanava, Manchesterin kanava valmistui samana vuonna 1894 kuin Manchester City FC nimi otettiin käyttöön. Tämä kanava yhdisti Manchesterin Mersey-jokeen ja Atlantiin, tehden kaupungista satamakaupungin. Näihin aikoihin Manchesterin teollistuminen oli pitkällä, mutta tuottieden kuljetus oli ongelmallista. Rakennettujen kanavien kautta tehtaiden tuotteet saatiin maailmalle nopeasti ja kustannustehokkaasti. Kanavaretkiä järjestää useampi yritys kuten City Centre Cruise tai Manchester Ship Canal Cruise.  Näistä ainakin ensinmainittu järjestää monenlaisia teema- ja bileristeilyjä. Jotkut vanhat kanavaproomut on muutettu kelluviksi hotelleiksi.

Bussikierros

Bussikierros on aina hyvä keino tutustua uuteen kohteeseen.   Vaikka ko. kierrokset hiukan maksaakin on niillä yleensä hyvä opastus eri kohteista ja laajempaakin tietoa mm eri alueiden historiasta. Tästä linkistä voi katsella bussikierroksen reittiä ja tilata lippuja.

Castlefield

Castlefield on Irvel joen ja Deansgatekadun väliin jäävä alue. Se on kunnostettu suureksi eläväksi ulkomuseoksi, jossa on nähtävillä paloja kaupungin historiasta aina sen perustamisesta nykypäivään. Roman fort on pätkä roomalaisten rakentamaa muuria. Sen ensimmäinen puinen versio on vuodelta 79 jkr. Tällöin alkoi kaupungin kirjoitettu historia ja se sai myös nimensä Mamunium, joka on latinalainen väännös keltin kielen sanasta kukkula. Jäljellä oleva muurinpätkä on noin 150 vuotta myöhemmin rakennettua tiilimuuria, joka korvasi alkuperäisen puisen muurin.

Alueella on säilytetty ja kunnostettu myös myöhempää historiaa, alkuperäisiä kanavia proomuineen, vanhoja tehdas- ja kutomohalleja sekä varastorakennuksia. Yhdessä niistä sijaitsee Museum of Science & Industry. Museo on mielenkiintoinen läpileikkaus kaupungin teollistumisesta. Kohteeseen ei ole pääsymaksua, mutta pieni lahjoitus museon hyväksi on suotava.

Koska alue on myös asuintaloja, voi sanoa , että täällä historia ja nykypäivä kohtaa toisensa.
Täältä löytyy myös joitain hyviä pubeja, kuten The Briton’s ProtectionWhite Lion, The Whart tai The Knott.

Aivan Castlefieldin vieressä sijaitsee kaupungin yksi uudemmista maamerkeistä Beetham Tower. Se on kaupungin ainoa pilvenpiirtäjä, jossa on mm. hotelli ja baari Cloud 23.

Baariin pääsee hissillä hotellin aulasta ja käynti siellä kannattaa maisemien vuoksi.

Noin sata metriä Museum of Science & Industry :stä itään löytyy Coronation Street.  Eli Old Granada Studios ja Great John Street, paikka jossa on kuvattu ja kuvataan edelleen maailman pitkäikäisintä TV- sarjaa.  Alueelle järjestetään maksullisia kiertokäyntejä, niistä saa lisätietoja coronationstreettour.co.uk sivustolta:

Gay Manchester

Euroopasta tuskin löytyy yhtään suurkaupunkia, jossa ei olisi omaa Gay-aluetta. Se löytyy myös Manchesterin keskustasta: C’Anal’Street alue Rochdalen kanavan varrella. Alue on tunnettu hurjista bilepaikoista ja sieltä löytyy kuulemma kaupungin ainoa ”suomalainen sauna”. Alueesta löytyy lisää tietoa karttoineen tästä.

Lähialuematkailu

Suur-Manchester muodostuu kymmenestä kaupungista ja kunnasta. Kaikilla niillä on jotain tarjottavaa myös jalkapallomatkailijalle. Jos ei muuta, niin reilu 20 jalkapallojoukkuetta. Rugby on erittäin suosittu laji tälläkin alueella. Lajin seuraaminen on toki hiukan hankalaa, koska siitä on olemassa kahdet eri säännöt, ja tietysti kaksi eri liigaa: RubbyLeague ja Rugby Union. Maallikolle näiden erikoisuudet eivät ole auenneet, mutta esim. Manchetser Rugby Clubin pelejä seuraamalla lajin salaisuudet aukeavat.  Jääkiekkoa pääsarjatasolla pelaa Manchetsr Storm, jonka halli Silver Blades Ice Rink sijaitsee Altrinchamissa, reilun puolen tunnin matkan päässä Piccadilly Gardensista. Sinne pääsee ratikalla no. 2.

Kohtuullisen lyhyen junamatkan päässä (60- 90 min) Manchesterista löytyy monia mielenkiintoisia kaupunkeja. Liverpool on tietysti suurin ja tarjoaa eniten nähtävää. Kaksi perinteistä Valioliiga stadionia, Beatles museo ja Albert Dock  (historiallinen satama- alue), jossa on paljon  nähtävää.  Kaupungit kuten Blackburn, Preston, Burnley, Huddesfield, Leeds ja Sheffield ovat tuttuja ainakin jalkapallojoukkueistaan.  Championshipin ja muiden alempien sarjojen joukkueiden peleihin yleensä saa lippuja vielä pelipäivänä stadioneilta. Kannattaa aina tarkistaa tilanne etukäteen seurojen sivuilta. York ei ole niinkään tuttu jalkapallosta mutta kaupunki on muuten varma turistitäky. Sillä on ollut merkittävä asema Pohjois-Englannin historiassa.  Onhan se ollut aikonaan mm. viikinkien hallitsema.  Tästä ajasta saa hyvän kuvan, jos vierailee Jorvik Viking Centerissä.